torsdag 29 oktober 2009

All Hallows Even.....


....eller Halloween....

Ja nu börjar helgen närma sig . I helgen tänder vi ljus för våra nära och kära som inte finns hos oss längre. Min älskade farmor tex….hon var en otroligt rolig och cool farmor som inte gjorde som alla andra utan gick sin egen väg. Men hon finns alltid med mig …..

Vi i Sverige firar Halloween i amerikansk form med att barnen, ja även vuxna, klär ut sig till spöken och annan oknytt. Visste ni att Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis Skottland?

En av de fyra årstidshögtiderna hos kelterna
på de brittiska öarna var Samhain. Samhain firades när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började 31 oktober. Tron hos kelterna var att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten.

Liksom under andra nätter då magiska krafter var i rörelse (exempelvis
påskafton eller Valborgsmässoafton) uppmanades alla människor av druiderna att på kvällen 31 oktober släcka sina hushållseldar. Druiderna tände sedan stora bål varifrån varje hushåll kunde hämta glöd att tända hushållselden med.
Ytterligare en tradition kopplade till Samhain var att de som gick runt ute hade med sig ljusförsedda
rovor med utskurna ansikten, s.k. Jack-o'-lantern. Traditionen säger att lyktorna representerade smeden Jack, som varit för ond för att komma in i himlen men lurat djävulen så att han inte kunde komma till helvetet heller. Istället fick han irra runt på jorden och för att finna vägen hällde han glödande kol i rovorna han ätit.

Halloween firas alltid 31 oktober i USA. Tyvärr råder ofta stor förvirring vilken dag Halloween skall firas i Sverige. Anledningen torde främst vara att Alla Helgons dag i Sverige kan infalla från 31 oktober till 6 november. Allhelogonadagen som står i den svenska almanackan den 1 november, bidrar ytterligare till förvirringen.

Det här spöket satt i vår soffa i morse.........hm kunde kanske ha fixat iordning kuddarna innan jag tog bilden...........Oavsett datum önskar jag er en trevlig helg lite i förskott. Åker bort i eftermiddag. Ja bara till landet, men vet ej om mitt mobila bredband fungerar så det kan bli en fredag utan kycklingrecept……… :O) men ni kanske börjar tröttna på dem....

Sköt om er och akta er för alla spöken……….
KRAM

18 kommentarer:

Farmor Agge sa...

Ha en trevlig helg på dig!!!:) kramiz

Nattmia sa...

Vilka hemska figurer du visar idag ;-)

Ha en riktigt bra fortsatt dag nu..

Kram
Mia

Anette sa...

Äntligen någon som vet hur det egentligen är med Halloween och vilken dag det skall firas? Jag har också alltid undrat vilken dag det egentligen är!
Ha en jättetrevlig helg!
Kramar Anette

Sari sa...

Intressant att läsa lite mer om bakgrunden till detta Halloween som bara tycks växa och växa.
Jag har lite blandade känslor inför denna helg... Vi nöjer oss med en pumpa med ljus på farstukvisten. Storbjörnen kommer säkert vilja klä ut sig på lördag! Vi får se vad det blir.
Ha en skön helg på landet! Låter jättemysigt!
Kram Sari

Livet på Berget sa...

Huga vilket spöke i soffan:). Inte tröttnar vi på recepten, det är ju kanon med matinspiration. Roligt att få veta mer och Halloween, har funderat lite på det där. Har lite svårt att anamma traditionen. Är mer en sådan där som tänder ljus och tänker på mina bortgångna nära och kära. Men mini ska vara häxa och kila runt med en kompis för att tigga godis:) så man får ju försöka hänga med i de nya traditionerna. Nu vet man vart pumpan kommer in i bilden också. Kul!
Ha en skön helg på landet.
Kram
/Sara

Les Cotrions sa...

Thank you Agneta for the deatails of the Halloween origin! That isn't part of our traditiom, but it has been imported and now children and teens use to celebrate it!
Have a nice week end!
Vale
P.S. Your pumpkins is faboulous!

Karin - Mina Rum sa...

Jättebra att du ville sprida lite ljus över den förvirring som råder kring Halloween i Sverige. Jag har inget emot Halloween som högtid men jag gillar inte när det bara flyter på. Till och med över min födelsedag (4/11!). Jag tycker att det ska firas på rätt dag och dessutom inte blandas ihop med Alla Helgons Dag som ju har en annan innebörd.
Jag var i New York över Halloween för några år sedan och där kunde de verkligen festa rätt dag. Dagen efter var det som bortblåst, inte en pumpa eller spöke så långt ögat kunde nå. Så hoppas jag att det kan bli i Sverige ocskå med tiden.
Ha en riktigt kul och spökig Halloween!

Älskade pion sa...

Vad kul att få reda på lite om denna helgen,hallowen. Har du bott i USA?Hoppas att ni får en trevlig helg.Kram Ulrika

catthie sa...

Hej mys och ha en toppen helg, söt liten varelse i soffan :) det är väl så dom flesta ser ut denna helg. kramar Catthie

Anna-Lena, Drömmar av silver sa...

Här spökar vi också till det! Barnen älskar det och pratar och längtar till Halloween redan under sommaren. Tankarna går givetvis också till våra nära och kära som inte finns bland oss längre. Jag brukar alltid göra lite fint i trädgården och tända ljus för mina föräldrar. För ett par år sedan var detta fruktansvärt jobbigt men det går lättare nu.

Hoppas att du får en fin helg med massor av bus, godis och god mat!

Kramar Anna-Lena

Jenny sa...

Hej Vännen!
Vad kul att få veta lite mer om varför vi firar Halloween:)

Läbbig figur du har där i soffan;)

Näe, kycklingrecepten har vi inte tröttnat på!

Ha en trevlig helg,

kramis Jenny

Elsa och Helena sa...

Hej Agneta! Förstår du åker bort...spöket i soffan kan ju skrämma vem som helst på flykten:) Här har den värsta Halloween yran lagt sig, dottern är ju tonåring nu:) Önskar dig en trevlig helg.
Kramar Helena

Rostrose sa...

Booo Hooo!
Thanks for your Halloween-All-Hallows-Eve-Reportage and photos! In Austria this is a very new "festivity" - not "traditional" ... but we also like to celebrate it sometimes. In my next post you can see photos of our Halloween-Party of the last year. (I thin i will post it in the evening...)
Kram Traude

Fröken Fräken sa...

För om åren, i min ungdoms krafts dagar ;-) så hde vi alltid maskerad till All Helgona, men gick inte omkring och tiggde godis etc som i USA. Nu för tiden föredrar jag att minnas mina kära som inte finns här längre, som min älskade mamma, och tänder ljus!

Javisst är det så att vi alla borde bli bättre på att uppskatta varandra precis som vi är med fel, brister och massor av positiva tillgångar. Och hellre minnas det goda och snabbt glömma det dåliga!

Karin Lindström sa...

Hua,vilka läskiga figurer. Jag måste nog tända lamporna det börjar kännas mörkt här inne *ler*.

Jag kan aldrig lära mig hur detta är så det var ju bra att få läsa det igen:)

Ha en riktigt skön helg på landet!

Kramar
Karin

Viola sa...

Ha en härlig helg med er firande...:) kramen

Ellinor sa...

Jag tillhör nog generationen som precis missade dagens sätt att fira Halloween. Jag nöjer mig med att tända ljus och tänka på dem som inte längre finns med oss.
Hoppas att du får en trevlig helg.
Kram

Nattmia sa...

Hej Agneta!!

Du får gärna maila mig receptet..

maria.johansson@oktv.se

Spännande.. Tack på förhand..

Kram
Mia